top of page

EJDAM



EJDAM is een letterwoord. Het staat voor Encadrement des Jeunes Déœuvrés pour un Avenir Meilleur. In het Nederlands zou dat zijn: omkadering van werkloze jongeren voor een betere toekomst. Het initiatief werd in 2019 opgestart in Kikwit, een stad in Congo op ongeveer 500 km van Kinshasa.


De doelgroep van EJDAM zijn straatjongeren en -kinderen. Vaak gaat het over jonge delinquenten die grote en kleine misdrijven hebben gepleegd. Ze zijn niet meer welkom in hun eigen families en ze verenigen zich in kleine bendes. In Kikwit arriveren dagelijks vluchtelingen uit Kasai. Het probleem van de veiligheid is groot. In de hele stad zijn er zo’n 50 bendes die samen 700 straatjongeren groeperen.




De initiatiefnemers van EJDAM willen precies deze jongeren nieuwe kansen bieden. Een zuster, een imam en een aantal leken hebben de handen in elkaar geslagen om de organisatie op te richten. Ze willen deze jongeren een plek bieden waar ze met elkaar kunnen praten en psychologische hulp krijgen. Via theater, muziek, film en andere artistieke bezigheden willen ze deze individuele jongeren eerst omvormen tot een groep. De jongeren moeten immers eerst terug een gevoel van eigenwaarde krijgen. De zusters Annuntiaten in Kikwit hebben EJDAM in het centrum van de stad hiervoor meerdere ruimtes ter beschikking gesteld.


In een tweede fase zoekt het project ze naar mogelijkheden om de jongeren een beroepsopleiding te geven: het gaat om driejarige opleidingen in film en fotografie, ICT, kleermaker, mode, meubelmakerij, het stofferen van zetels, brood- en banketbakkerij. BOA gaat samen met hen op zoek naar nog andere mogelijkheden die wat meer technologie vragen. (oa herstellen van smartphones, ict materiaal, …). Op die manier geraken te jongeren terug geïntegreerd in hun families en in de maatschappij.


Tot hiertoe is EJDAM erin geslaagd 160 jongens en meisjes op te vangen en een opleiding te geven. Maar nog heel veel jongeren hebben die kans niet gekregen. De begeleiding van de jongeren gebeurt door vrijwilligers maar voor de opleidingen moeten betaald worden. Ook krijgen de jongeren na hun opleiding een ‘starterskit’ waarmee ze hun toekomstig beroep kunnen beginnen uitoefenen.


Niet alleen de begeleiding en de scholing van de jongeren kost geld, ook de werving ervan en de bewustmaking van het brede publiek in Kikwit vraagt financiële ondersteuning. De derde graad van het Heilig Hartinstituut in Heverlee wil dit project mee ondersteunen. Ze willen ook online contact met de EJDAM-jongeren en de leerlingen van de scholen.


De reden waarom BOA dit project zo genegen is, is omdat het zich richt tot jonge mensen aan de rand van de maatschappij, dat ze ze overtuigt om de moed nooit te verliezen. Ze maakt ze bewust dat je mits hulp van mensen die het goed met je menen nog iets mooi van je leven kan maken.


Steunt u mee?





















bottom of page