top of page

ERWIN VAN KERSCHAVER

De tropen zitten wel ergens in mijn genen. Ik herinner mij heel goed hoe onze moeder zei ‘trek de wereld in, zo ver mogelijk, dan kom ik jullie allemaal bezoeken’, en we hebben dat ook gedaan. Na mijn geneeskunde in Leuven en mijn Tropische in Antwerpen vertrokken we als jong koppeltje met een boorling voor 5 jaar naar Haïti. We hadden er geen comfort, geen water, elektriciteit, telefoon of TV, maar het waren heel gelukkige en intense jaren dicht bij de mensen.

 

Het werk was vooral preventie en uitbouw van gezondheidsvoorzieningen, maar uiteindelijk moet je als enige arts alles doen, tot operaties en keizersneden toe. De (intussen 3) kinderen moesten naar school en we konden er dus niet blijven. Mijn hele loopbaan in België heeft gedraaid rond medische preventie en organisatie van gezondheidszorg. Tot mijn pensioen er kwam, en ik meteen op zoek ging om mee te werken aan een project in het Zuiden. Vrij snel kreeg ik de vraag van Lumos voor een project in Butare Rwanda, heel interessant, goed ondersteund en sterk aansluitend bij mijn ervaring. Het jaar daarop vroeg een collega-zuster of ik niet bij BOA kon meewerken. Ik kwam terecht bij een groep heel professionele vrijwilligers onder het sterke management van Rudi Demeuse die het budgettaire aspect heel strikt opvolgde. Na een zending naar DRCongo was het mij duidelijk hoeveel positieve impact we kunnen hebben op de goede werking van ziekenhuizen en medische projecten. En toen stelde zich de vraag vanuit Foumbot Kameroen.

 

De Congolese zusters waren er een missie gestart en wilden een medisch initiatief opstarten. Ter plaatse was het duidelijk dat er grote nood was aan preventieve gezondheidszorg voor moeder en kind, en aan fysiotherapie voor de talrijke kinderen die met een motorische handicap werden geboren. In nauw overleg met de overheid werd het Centre Médico Sanitaire uitgebouwd met als duidelijk doel de gezondheidstoestand van de bevolking in de regio significant te verbeteren.

 

In oktober 2020 was het CMS twee jaar in werking en ze zijn bijzonder goed op weg om hun doelstellingen realiseren. Dit is BOA, professionele ondersteuning om lokale initiatieven waar te maken.

bottom of page